Denise Boyer

És catedràtica emèrita de llengua i cultura catalanes a la Universitat Paris-Sorbonne. Ha dedicat bona part de la seva carrera investigadora  a l'obra d'Espriu. Mereixen una valoració singular els seus estudis sobre poètica espriuana.

 

Malgrat els vostre treballs, no arriba potser massa tard (si és que arriba) el reconeixement d'Espriu com, des del punt de vista del virtuosisme poètic, un escriptor extraordinari?

No crec que el reconeixement d'un escriptor arribi mai massa tard. És cert que La pell de brau –al capdavall, l´unica obra poètica d'inspiració purament cívica d'Espriu, i potser l'única que molts lectors han llegit sencera– ha fet oblidar durant molt de temps algunes obres d'accés més difícil –o si més no, els ha fet ombra. Tanmateix, uns cantants com ara Raimon, des dels mateixos anys seixanta, i més tard Joan Isaac, Ramon Muntaner o Marina Rossell han donat a conèixer a un públic molt ampli uns poemes que de vegades figuren entre els més elaborats de l'autor. No falten els estudis centrats en els aspectes formals de l'obra, i també cal tenir en compte que les edicions de l'obra crítica (fins ara, nou reculls poètics reunits en tres volums) no ofereixen només un comentari temàtic, sinó que assenyalen particularitats d'escriptura com ara l'extraordinària complexitat mètrica, rítmica i fònica d'alguns poemes i la intrincada xarxa de metàfores i símbols que s'hi fa servir.

Com es viu l'Any Espriu des de la capital francesa?

El proppassat 10 de juny, al Centre d´Estudis Catalans de la Universitat Paris-Sorbonne, la Dra Mònica Güell, directora del Centre i del Seminari d'Estudis Catalans (SEC) del grup de recerca CRIMIC (Centre de Recherches Interdisciplinaires sur les Mondes Ibériques Contemporains, dirigit per la Dra Nancy Berthier), va organitzar amb la col·laboració de l´Institut Ramon Llull un seminari en el marc de l'Any Espriu. Hi van intervenir Víctor Martínez-Gil, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Gabriella Gavagnin, de la Universitat de Barcelona, coordinadors de l´edició crítica de les obres de Salvador Espriu i codirectors de l´anuari Indesinenter. Les seves ponències (respectivament, «Salvador Espriu, editor», i «Entorn de la transmissió de les obres d´Espriu») es publicaran a la revista en línia del SEC, Catalonia.