Joan M. Ribera Llopis

Joan M. Ribera LlopisJoan M. Ribera Llopis (Cullera, 1954) és Professor Titular de Filologia Catalana a la Universitat Complutense de Madrid (Facultat de Filologia, Secció Filologia Romànica). Amb la literatura catalana contemporània com a preferent línia de recerca, inclosa la seva relació amb les altres literatures iberoromàniques, ha publicat estudis sobre Salvador Espriu des d’aquesta darrera perspectiva («Salvador Espriu, pell de brau endins» dins I Simposi Internacional Salvador Espriu 2005, i «Salvador Espriu en el cau del Minotaure» dins Entre Literatures, Lleida, Punctum, 2011).

   
Des de Madrid, qui es recorda d’Espriu?

Memòria de i referències a Salvador Espriu, preferentment com a poeta, penso que es mantenen entre especialistes de literatura espanyola contemporània i lectors més aviat grans i no tant en la generació del canvi de segles. També diria, no exempt d’una doble intenció, que junt a noms com el de Josep Pla, el d’Espriu és referència recurrent entre els intel•lectuals castellans quan desitgen justificar la seva coneixença i interès per les lletres catalanes.

Com valoraríeu l’aportació d’Espriu al diàleg intrapeninsular?

A la tradició del diàleg iberista de l’anterior trànsit de centúries, amb el Salvador Espriu de La pell de brau s’accentua el component obertament polític, propiciat amb seguretat pel seu impacte en l’espectre de l’Espanya franquista.