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Tuesday, 20th November

  • Opening lecture: "Visión general de los métodos rápidos y miniaturizados, y la automatización en microbiología" ["Overview on rapid methods, automation and miniaturization in microbiology"] (Dr. José Juan Rodríguez JerezUniversitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra -Cerdanyola del Vallès-, Barcelona): 9-10:50 a.m.
    • Sampling and sample preparation of solid and liquid foods, surfaces, and air
    • Miniaturization: microtiter plate, most probable number (MPN), viable cell counts. Diagnostic kits
    • Methods for viable cell counts: hydrophobic grid, spiral plating, flow cytometry, direct epifluorescence filter technique (DEFT)
    • Other methods to detect microorganisms: Fung’s double tube, Fung-Yu tube
    • Methods for viable cell counts, based on electric impedance and conductance
    • Methods for viable cell counts, based on ATP – bioluminiscence and colorimetry
    • Immunological methods for microbial and toxin detection and identification: immunomagnetic separation, ELISA and ELFA, reversed passive latex agglutination, lateral immunomigration, immunoprecipitation
    • Molecular biology methods for microbial detection and identification: hybridization (DNA and rRNA probes); polymerase chain reaction (PCR); DNA and rRNA characterization (fingerprinting, riboprinting); biosensors, biochips and microchips; proteomics
  • "La polymerase chain reaction (PCR) y la secuenciación genómica masiva aplicadas a la seguridad alimentaria" ["Polymerase chain reaction (PCR) and massive genome sequencing applied to food safety"] (Dr. Armand Sánchez BonastreUniversitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra -Cerdanyola del Vallès-, Barcelona): 11:20 a.m.-12:50 p.m.
  • "Proceso de validación y certificación ISO 16140 para métodos rápidos de microbiología" ["Validation and certification ISO 16140 of rapid microbiological methods"] (Mr. Pablo de Vicente LópezAsociación Española de Normalización y Certificación -AENOR-, Madrid): 5:50-6:30 p.m.

Wednesday, 21st November

  • "Virus de transmisión alimentaria: relevancia y métodos de detección" ["Foodborne viruses: relevance and methods of detection"] (Dr. Glòria Sánchez MoragasInstituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos -IATA-, CSIC, Paterna, Valencia): 12:10-12:55 p.m.
  • "Aportación del laboratorio de microbiología en un retailer de alimentación congelada" ["Contribution of the microbiology laboratory to a frozen food retailer company"] (Ms. Àngels Garcia Pascual, La Sirena Alimentación Congelada, SLU, Terrassa, Barcelona): 5-5:35 p.m.
  • "Contaminación cruzada en la industria alimentaria: aptitud bacteriana para persistir. Casos prácticos" ["Cross-contamination in the food industry: bacterial ability to persist. Practical cases"] (Dr. Julio César Lamela PérezCooperativa Nacional de Productores de Leche -Conaprole-, Montevideo, Uruguay): 5:35-6:10 p.m.

Thursday, 22nd November – Thanksgiving day

  • "Identification and characterization of foodborne pathogens: where do MALDI and genomics fit in?" (Dr. Kurt Houf, Ghent University, Ghent, Belgium): 11.55 a.m.-12:35 p.m.
  • "Nuevos métodos de referencia ISO y métodos alternativos. Impacto en laboratorios de microbiología de alimentos" ["New ISO reference methods and alternative methods. Impact on food microbiology laboratories"] (Mr. David Tomás Fornés, Nestec, Ltd, Nestlé Research Center, Lausanne, Switzerland): 5-6 p.m.
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