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Tuesday, 26th November

  • Opening lecture: Visión general de los métodos rápidos y miniaturizados, y la automatización en microbiología [Overview on rapid methods, automation and miniaturization in microbiology] (Dr. José Juan Rodríguez Jerez, Universitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra -Cerdanyola del Vallès-, Barcelona): 10:15-11:35 a.m.
    • Sampling of solid and liquid foods, surfaces, and air
    • Miniaturization: microtiter plate, most probable number (MPN), viable cell counts. Diagnostic kits
    • Methods for viable cell counts: hydrophobic grid, spiral plating, flow cytometry, direct epifluorescence filter technique (DEFT), turbidity
    • Methods for viable cell counts, based on electric impedance and conductance
    • Methods for viable cell counts, based on ATP – bioluminiscence and colorimetry
    • Immunological methods for microbial and toxin detection and identification: immunomagnetic separation, ELISA and ELFA, lateral immunomigration, immunoprecipitation, reversed passive latex agglutination
    • Molecular biology methods for microbial detection and identification: hybridization (DNA and rRNA probes); polymerase chain reaction (PCR); DNA and rRNA characterization (fingerprinting, riboprinting); sequencing; proteomics
  • La polymerase chain reaction (PCR) y la secuenciación genómica masiva aplicadas a la seguridad alimentaria [Polymerase chain reaction (PCR) and massive genome sequencing applied to food safety] (Dr. Armand Sánchez BonastreUniversitat Autònoma de Barcelona, Bellaterra -Cerdanyola del Vallès-, Barcelona): 11:50 a.m.-1:10 p.m.
  • Incidencia de la implantación del cribado, molecular o inmunológico, para investigar patógenos alimentarios y ambientales. Casos prácticos [Incidence of molecular or immunological screening implementation for food and environmental pathogen research. Practical cases] (Ms. Paloma Bellver MoreiraLaboratorio de Saúde Pública de Galicia, Lugo): 5:50-6:30 p.m.

Wednesday, 27th November

  • Integración de herramientas moleculares y conceptuales en el control de microorganismos de la industria biotecnológica. Aplicación en el sector quesero [Integration of molecular and conceptual tools in the control of microorganisms of biotechnological industry. Application to dairy sector] (Dr. Oscar J. Esteban Cabornero, Queserías Entrepinares, SAU, Valladolid): 12:10-12:45 p.m.
  • Hacia una mejor valoración del papel de la microbiología. Su interacción con las funciones de Calidad, Producción, I + D y Gerencia [Towards a better valuation of the role of microbiology. Its interaction with tasks of Quality, Production, R + D and Management]: 5-6 p.m.
    • Meat sector (Mr. Narcís Grèbol Massot, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries -IRTA-, Monells, Girona)
    • Poultry sector (Mr. Pascal Monzó Martos, Productos Florida, SA, Vila-real, Castellón)
    • Fish products sector (Ms. Àngels Videla Ces, Grupo Videla, El Prat de Llobregat, Barcelona)
    • Bakery sector (Dr. Joan Quílez Grau, Europastry, SA, Barberà del Vallès, Barcelona)
    • Wine sector (Dr. Xavier Rubires Ferrer, Miguel Torres, SA, Pacs del Penedès, Barcelona)

Thursday, 28th November – Thanksgiving day

  • Nanobiosensors for food safety and security and environment applications (Dr. Arben MerkoçiInstitut Català de Nanociència i Nanotecnologia -ICN2-, CSIC, Bellaterra -Cerdanyola del Vallès-, Barcelona): 11:55 a.m.-12:45 p.m.
  • Blockchain technology set to revolutionize food safety (Mr. Tomaž Levak, Trace Labs – OriginTrail Core Developers, Ljubljana, Slovenia): 5:10-6 p.m.
Campus d'excel·lència internacional U A B