Wednesday 27th

9-9:10 a.m. Breakfast

9:15 a.m.-12 noon. 1st laboratory session (mornings group)

12 noon-12:10 p.m. Break

12:10-12:45 p.m. Dr. Oscar J. Esteban Cabornero (Queserías Entrepinares, SAU, Valladolid):

  • Integración de herramientas moleculares y conceptuales en el control de microorganismos de la industria biotecnológica. Aplicación en el sector quesero [Integration of molecular and conceptual tools in the control of microorganisms of biotechnological industry. Application to dairy sector]

12:45-2:15 p.m. Lunch

2:15-4:50 p.m. Microbiology companies · exhibition (Pasteur and Yersin groups):

4:50-5 p.m. Break

5-6 p.m. Hacia una mejor valoración del papel de la microbiología. Su interacción con las funciones de Calidad, Producción, I + D y Gerencia [Towards a better valuation of the role of microbiology. Its interaction with tasks of Quality, Production, R + D and Management]:

  • Meat sector: Mr. Narcís Grèbol Massot (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries -IRTA-, Monells, Girona)
  • Poultry sector: Mr. Pascal Monzó Martos (Productos Florida, SA, Vila-real, Castellón)
  • Fish products sector: Ms. Àngels Videla Ces (Grupo Videla, El Prat de Llobregat, Barcelona)
  • Bakery sector: Dr. Joan Quílez Grau (Europastry, SA, Barberà del Vallès, Barcelona)
  • Wine sector: Dr. Xavier Rubires Ferrer (Miguel Torres, SA, Pacs del Penedès, Barcelona)

6-6:30 p.m. Open discussion. Participants:

  • Chairman: Dr. José Martínez Peinado (Universidad Complutense de Madrid, Madrid)
  • Dr. Oscar J. Esteban Cabornero
  • Sr. Narcís Grèbol Massot
  • Mr. Pascal Monzó Martos
  • Ms. Àngels Videla Ces
  • Dr. Joan Quílez Grau
  • Dr. Xavier Rubires Ferrer

6:30 p.m. Merienda

Tuesday, 26th November / Thursday, 28th November

Campus d'excel·lència internacional U A B