Ponents

Sam Abrams

És Llicenciat en Hispàniques per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat professor de Poesia Catalana Actual i Teoria i Crítica a la Universitat Oberta de Catalunya. Ha fet cursos de literatura, filosofia, traducció, escriptura creativa i crítica literària a l’Institut d’Estudis Nord-Americans, Eina Escola de Disseny i Art, Institut de Ciències de l’Educació (ICE), Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats de Catalunya, Aula de Lletres, i altres llocs.

És poeta, traductor, crític i assagista. És autor, entre altres publicacions, de Calculations . . . (Proa,1997) i Oda a un ase i altres poemes (Cafè Central, 1999) i Tot el desig a peu de plana (Proa, 2002), poesia, i Tenebra blanca (Proa, 2001), la primera antologia del poema en prosa a la literatura catalana contemporània, T’estimo. Més de cent poemes d’amor i desig (Eumo, 2002), i La mirada estrangera (Proa/Diputació de Barcelona, 2005).

segueix llegint en pdf


 

Jaume Aulet

És Professor de literatura catalana contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Ha treballat especialment en temes relacionats amb el Noucentisme i amb la història de la poesia catalana del segle XX, publicant diversos llibres. Entre els quals i directament relacionats amb el tema de la conferència en destaquen:

L’obra de Josep Carner (1991).

Josep Carner i els orígens del Noucentisme (1992).

Antologia de la poesia noucentista (1997).

segueix llegint en pdf


 

Àngels Carles

Diplomada en Biblioteconomia i Llicenciada en Història i en Documentació. Bibliotecària de la UAB des de 1985, i des de 2005 cap de la Biblioteca de Medicina.

Està treballant en la tesi doctoral sobre la I República portuguesa, en concret sobre la dictadura de Sidónio Pais (1917-1918) i les similituds amb Espanya durant el mateix període. Ha participat en varis congressos nacionals i internacionals sobre biblioteques mèdiques i sobre història de Portugal. És autora del llibre Domingo Cirici Ventalló. Un periodista terrassenc a Madrid. Terrassa, Fundació Torre del Palau, 2007 i amb Joan MORERA i Antoni SUMSI de La Institució Ambrosiana (1944-1948). La recerca de la identitat. Terrassa, Fundació Torre del Palau, 2004.

segueix llegint en pdf


 

Jaume Closa

Professor de llengua catalana i literatura a l'ensenyament mitjà.

Ha tingut cura de l’edició de Gairebé ningú i altres contes de Manuel de Pedrolo, (1990) i ha publicat pròlegs a El llibre d'Eli, d'Anna Murià, i La teranyina, de Jaume Cabré.

El 1993 va publicar conjuntament amb Encarna Ciuraneta i Dolors Requena Sant Llorenç del Munt. Tres rutes literàries. Des de llavors ha anat participant en diversos projectes relacionats amb les rutes literàries, i des de fa tres anys n'organitza al Centre Excursionista de Terrassa.

segueix llegint en pdf


 

Oriol González

Llicenciat en Filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment està realitzant el doctorat de literatura catalana en la mateixa universitat. El 2009 va presentar el treball de recerca, Agustí Bartra: de Xabola a Crist de 200.000 braços. La recerca de la veu.

Des d’abril de 2001 és professor de català per a adults imparteix cursos de literatura catalana i castellana al Centre de Formació d’Adults Anna Murià de Terrassa. Des del setembre de 2009 és editor de l'àmbit de llengua catalana per a persones adultes, ESO i batxillerat a l'editorial Castellnou.

segueix llegint en pdf


 

Manel Márquez

Historiador i Professor d’Ensenyament Secundari. Magíster en Història Contemporània, per la UAB, Tesina: “Història Social de la població de Sant Adrià de Besòs: de la Primera Guerra Mundial a l’actualitat”. 1992.


Llicenciat per la Facultat de Filosofia i Lletres en Història Moderna i Contemporània, per la UAB. 1989.


Diplomat en Professorat d’Educació General Bàsica: Ciències Humanes, per l’Escola de Mestres de Sant Cugat-Escola Universitària del Professorat d’EGB-UAB. 1985.

segueix llegint en pdf


 

Josep Palau

Doctor en Història i professor de l'Escola de Batxillerats de la Institució Cultural del CIC. Secretari de la Societat Catalana de Pedagogia (IEC) i membre del Grup de Recerca en Estudis d'Història Cultural de la UAB.

Autor d'articles en revistes de recerca i de divulgació històriques (Historia Social, L'Avenç, Terme, National Geographic, Revista Catalana de Pedagogia, Tiempos Modernos...), en l'actualitat el seu àmbit de recerca es situa a cavall entre la història cultural i la pedagogia. Membre actiu del Centre d'Estudis Històrics de Terrassa, és coautor de la biografia Ignàsia Mirosa i Bohigas

segueix llegint en pdf


 

Joan Pérez

És llicenciat en Història Moderna i Contemporània i diplomat en Estudis Avançats per la Universitat Autònoma de Barcelona. També és graduat superior en Arxivística i Gestió Documental i postgraduat en Gestió de Documents Electrònics per la mateixa universitat, àmbit en el qual es dedica professionalment.

En història local de Terrassa ha investigat sobre temes d’immigració i sobre les actuacions polítiques de la seva recepció. Ha col·laborat en el llibre col·lectiu Els terrassencs del segle XX. Immigració, identitat i canvi, és autor de l’opuscle Els nous terrassencs i la ciutat. Fons d’arxiu per a l’estudi de la immigració a la Terrassa del segle XX i ha publicat diferents articles a les revistes Terme, Arraona i Vallesos.

segueix llegint en pdf


 

Lourdes Plans

Diplomada en Estudis Superiors Especialitzats. Departament d’Història Moderna i Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona –UAB- i Llicenciada en Història Moderna i Contemporània per la UAB.

Actualment és la Coordinadora del Diploma Universitari UPC en “Ciència, Tecnologia i Societat”. Universitat de la Gent Gran a Terrassa.

Fruit de la seva activitat investigadora són les següents publicacions:

-L’Abans. Terrassa recull gràfic, 1865-1965. El Papiol: Editorial Efados S. L., 2007. Coordinadora i autora.

segueix llegint en pdf


 

Llorenç Soldevila

Mestre, professor titular de la Universitat de Vic i Doctor en Filologia catalana. Coautor de llibres de text de llengua i literatura: Solc (1980), Garba (1981), Nexe (1986), Nexe Cou (1987). S’ha dedicat  a l’estudi i edició de l’obra entre d'altres autors de Jeroni Zanné (Una Cleo i altres narracions, 1978), Josep Pla (Pla, de viatge, 1988), Agustí Bartra (El vent llaura la mar, 1984 i Agustí Bartra: poeta auroral, 2009), Jacint Verdaguer (Jacint Verdaguer. Deu rutes literàries, 1995) i Baltasar Porcel (El misteri de l’alzinar i altres narracions, 1982 i Tot Porcel. D’Els condemnats a Olympia a mitjanit, 2008). Ha publicat l’antologia La cançó catalana 1959-1984 (1984) i la tesi doctoral La Nova Cançó (1958-1987). Balanç d'una acció cultural (1993).

segueix llegint en pdf


 

David Yeste

És informàtic, escriptor , dissenyador gràfic i músic. Treballa a la UAB des de 1991 i des de 1993 és tècnic del Servei d’Informàtica Distribuïda de la Facultat de Filosofia i Lletres. Les seves grans passions són l’escriptura, la guitarra i el dibuix. David Yeste troba temps per a conrear tots aquests camps. En les seves estones lliures es dedica a dibuixar i pintar per temporades i forma part d’una banda de músics terrassencs Els transeúntes. Pinta aquarel·la, oli i ha estat dibuixant de còmics.

La seva primera obra és la novel·la Bots i barrals ambientada a Terrassa i amb les riuades de 1962 de rerefons. Amb aquesta novel·la va guanyar el premi Ferran Canyameres l’any 2001. També ha publicat un recull de contes El flegmó amb el què va obtenir el 2001 el premi Tinet de Narrativa Curta per Internet (dels Premis Ciutat de Tarragona) i un altre en castellà El baile guardonat amb el premi Cuencas Mineras de Terol.

segueix llegint en pdf


Campus d'excel·lència internacional U A B