El segle XX a Terrassa a través de la literatura

Qui no ha llegit mai una novel·la ambientada a la seva ciutat? Potser sí que hem llegit novel·les ambientades en la nostra ciutat però no en tenim el coneixement perquè a l’igual que els escriptors, que per timidesa o per coqueteria amaguen la seva autèntica identitat darrera d’un pseudònim, les ciutats també ho fan. Qui en mig d’una lectura no ha pensat, “aquest personatge em recorda a...” Tota creació literària s’inspira en un entorn proper o conegut del seu autor. Fins i tot les creacions literàries més fantàstiques no poden deslligar-se del context històric i cultural que les ha engendrades. Això sí, amagades darrera d’una gruixuda capa de maquillatge que les converteix en quelcom irreal i gairebé en un miratge de la realitat.

Coneixem la història de la nostra ciutat? En coneixem la seva imatge literària? Són preguntes a què ens agradaria donar resposta. Possiblement sí, en coneixem la història més recent i la no tan recent que ens han explicat els avis. El segle XX va comportar grans trasbalsos i transformacions arreu. Es va imposar la modernitat a través de la industrialització, la tecnologia i les noves formes de govern, tot plegat fent que les societats canviessin i evolucionessin. I així ho van fer, les societats van canviar i evolucionar com no ho havien fet mai abans. Això va comportar grans fractures de les estructures vigents a principis de segle XX. La modernitat del segle XX sobretot troba el seu símbol en la ciutat industrial que és capaç d’engolir grans quantitats de població nouvinguda que se sent atreta per l’iman que representa la ciutat.

La literatura reflexa molt bé aquests canvis, i Terrassa com a context no passa desapercebuda per als escriptors. La Ciutat de les Persones ha inspirat obres que ens parlen d’homes, però també de màquines, de fàbriques, d’intrigues per a aconseguir el poder, de fum i de carrers on només s’escolta el soroll que fan les llançadores que treballen dia i nit, de barris construïts a corre-cuita. I tot això, com ja hem dit abans, simbolitza la modernitat. La Jornada que presentem deixa ben clar quin és el paper que ha jugat Terrassa al llarg de la història del segle XX.

Campus d'excel·lència internacional U A B